Ledarna bakom Tempo-orkesterverksamheten i Vanda: ”Vi vill bidra till att stärka integrationen på svenska.”

”Det var faktiskt Idébanken som gav oss idén att starta en svenskspråkig orkester”.

Så svarar musikplanerare Miikka Hakomäki på Idébankens intervjuförfrågan. Idébanken skrev tidigare en artikel om Tempo-orkesterverksamheten i Vanda. Denna termin startar deras första svenskspråkiga orkester. Tempoverksamheten i Vanda riktar sig till barn och unga. Idébankens redaktör fick träffa trion bakom verksamheten där förutom Hakomäki också Samuli Sandberg och Juha Ahvenainen ingår.

Sandberg, som leder den nya svenskspråkiga orkestern, är hoppfull.

”Vi siktar på att få åtminstone 18 elever med oss vid starten. Vi börjar med Dickursby skola, som fungerar som pilotskola, men målet är att alla svenskspråkiga skolor i staden ska vara med.”

Trion har höga målsättningar för den svenskspråkiga verksamheten. Förutom att erbjuda lågtröskelverksamhet för barn i de svenskspråkiga skolorna, ser de också en större nytta på samhällsnivå.

”Vi vill vara med och bidra till den svenskspråkiga integrationen i Finland”, säger Hakomäki. Han fortsätter:

” Vi ser konkret hur till exempel språkkunskaperna stärks hos deltagare i den finskspråkiga verksamheten och hoppas att det kan leda till samma på svenskt håll. Deltagarna är stolta över att få vara med i verksamheten, språkkunskaperna blir bättre och de hittar nya vänner. Vi får från första parkett följa med vilken inverkan vår verksamhet har på både individ- och samhällsnivå.”

Etablerade i Vandas stadsbild

Efter 15 år av verksamhet kan man helt klart konstatera att Tempo-orkestern blivit en stabil enhet i Vandas stadsbild. De uppträder ofta runt om i staden, med stor publik och bred repertoar.

”Vi har märkt att våra evenemang drar en bred publik. Allt från föräldrar och vänner till Vandas politiker kommer på konserterna. Vi ser till exempel ofta Vandas stadsdirektör med gäster i publiken.”

Juha Ahvenainen, ledare för den finskspråkiga verksamheten, berättar att ett exempel på verksamhetens framgång är att biljetterna till orkesterns musiksaga Dino Stradisaurus & Soivan metsän salaisuus –musiikkisatu tog slut snabbt. Musiksagan är ett samarbete med flera aktörer, däribland Vanda musikinstituts musikteaterlinje och framförs 20.11.2024 i Kulturhuset Martinus. Att uppträda ofta hör till verksamhetens kärna, så också att spela varierande musik.

”I fjol spelade vi till exempel albansk musik. Det är viktigt för oss att inkludera musik från olika kulturer, speciellt med en grupp vars deltagare har olika bakgrund. På så sätt kan vi lära oss mer om varandra.”

Trion hoppas på mer nationell gemenskap.

Förutom i Vanda finns El sistema-verksamhet också i Uleåborg och Tammerfors. I S:t Michel verksamheten som bäst upp. Hakomäki, Ahvenainen och Sandberg efterlyser mer gemensam verksamhet. Eftersom El sistema-verksamhet finns världen över finns en naturlig koppling utomlands, men de önskar en ännu större gemenskap inom Finland.

Eldsjälarna bakom verksamheten i Vanda hoppas att fler vill bli en del av El sistema-verksamheten i Finland.

 ”Vi stödjer gärna kommuner och organisationer som vill starta Tempoverksamhet i sitt närområde. Vi kan göra mycket på lokal nivå, men vi kan göra ännu mer på nationell nivå.”

För mer information, kontakta Miikka Hakomäki på miikka.hakomaki@vantaa.fi.

Från vänster: Samuli Sandberg, Miikka Hakomäki och Juha Ahvenainen.

Läs mer om Tempo-verksamheten i Vanda här: https://www.vantaa.fi/fi/tempo-orkesteri

Den svenskspråkiga verksamheten finansieras bland annat av Svenska Kulturfonden och är en del av SKAPA-satsningen.

Föregående
Föregående

“Det är vår skyldighet som vuxna att låta barn och unga få utöva konst” säger dunks verksamhetsledare

Nästa
Nästa

Vad som helst kan hända på sommarläger