Vad som helst kan hända på sommarläger

Nervositet, spänning, glädje. Att vara på sommarläger kan till och med te sig lite skrämmande i början. Men efter att alla checkat in på internatet och föräldrarna åkt hem, börjar barnen så småningom känna sig hemmastadda.

Efter lunch blir det samling i festsalen på Kredu i Nykarleby där kursledare Erna Westerlund tar till orda. I vanlig ordning presenteras programmet, kurslärarna, fritidsledarna och annan viktig information. Barnens iver går inte att ta miste på och Miniwegelius Österbotten har officiellt börjat.

I skrivande stund är det fredag. Hela veckan har bara rusat förbi och man hör både lärare och elever fundera på hur det redan kan närma sig slutet på lägret. ”Det var ju just tisdag.” Det är städdags och slutkonserten närmar sig. I år har barnen fått spela klassisk musik, folkmusik och pop- och rockmusik och också testat på musikproduktion. Att barnen får prova på olika saker är viktigt för kursledaren.

- I den här åldern är det viktigt att få prova på olika genrer och instrument. Under lägret finns det god möjlighet att tillsammans med lärarna testa att tänja sina gränser. Det finns en roll för alla, till och med för den som aldrig spelat ett instrument förut.

Viktigt med varierande program

Dagtid är det musik för hela slanten. Största delen av undervisningen sker i grupp, men i mån av möjlighet får barnen också privata lektioner med läraren. En dag fick gruppen delta i en improvisationsworkshop med cellisten Anu Lönnqvist och en annan dag blev det utflykt till Sankta Birgitta kyrka i Nykarleby, där de fick prova på att spela orgel.

Att ge barnen ett fysiskt minne av lägret, förutom förstås noter, är viktigt för personalen.

- I år har barnen tillsammans med en bildkonstnär målat krukor som de sedan planterar squash i. Vi hoppas att det kan påminna dem om lägret och de fina minnena vi skapat tillsammans, säger Westerlund.

I kvällsprogrammet är alla involverade, vuxna som barn. I den årliga Olympiaden Wegeliusvirveln står de vuxna vid punkterna och barnen springer mellan varje punkt. En annan kväll fylls vattenballonger med vatten, krukor med jord, korvar grillas och karaoke är i full gång.

Den flexibilitet och anpassningsförmåga som kurslärarna uppvisar är ovärderlig. Noter printas och delas ut, deltagare får prova på nya instrument vartefter andan faller på och när kursdeltagarna ville spela in en skräckfilm om lägerlivet, var alla som ville vara med i filmen inkluderade och filmvisning ordnades på fredagen. Det är tydligt att barnens egen kreativitet och initiativförmåga uppmuntras och uppskattas.

På slutkonserten fylls salen med deltagarnas familj och vänner. I olika konstellationer uppträder deltagarna med allt från Bachs Nu grönskar det och den traditionella Scarborough fair till folkmusikens Märre ha vinka i tjärre och Nirvanas About a girl. Konserten avslutas med en maffig version av ABBA:s Gimme gimme gimme, där alla kursdeltagare, -lärare och -fritidsledare deltar.

När Westerlund i slutet av konserten vänder sig till kursdeltagarna och ber dem med tummen visa hur det känns nu i slutet av kursen får hon bara tummar upp.

Alla är överens – vi ses nästa år igen.

Text och foto: Azra Arnautovic

Föregående
Föregående

Ledarna bakom Tempo-orkesterverksamheten i Vanda: ”Vi vill bidra till att stärka integrationen på svenska.”

Nästa
Nästa

Didaktik för tidig musikfostran - Praktisk kurs