“Det är vår skyldighet som vuxna att låta barn och unga få utöva konst” säger dunks verksamhetsledare
Innan DUNK:s verksamhetsledare Hilde Talus Losvik gick på föräldraledighet ställde hon upp på en intervju med Idébanken om DUNK:s roll i Finland, om hur medlemmarna i Finlands ungdomskör inspirerar henne och hur hennes önskan är att Skolmusik ska vara ett inkluderande evenemang där alla känner sig välkomna.
Berätta om dig sjävl!
Jag är Hilde Talus Losvik och jobbar som verksamhetsledare på DUNK - De ungas musikförbund i Svenskfinland rf. Jag är hemma från Nykarleby och efter lite omvägar hit och dit är det nu Vasa som är hemma för mig. Till utbildningen är jag jurist, men har aldrig jobbat som det. I stället har jag jobbat med HR, förvaltning och dataskydd före jag hittade DUNK och DUNK hittade mig, och sedan 2020 har jag fungerat som verksamhetsledare här. Jag har en bakgrund inom sång och tycker mycket om att uppträda och sjunga när tillfälle ges.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att på ett brett plan få vara med och påverka musikundervisningen och det finlandssvenska musiklivet. Det känns otroligt givande att få ha ett finger med i spelet när det kommer till barns och ungas musikutövning, vare sig det gäller musiklekis, Skolmusik eller yrkesutövning. Jag njuter i synnerhet av att förverkliga evenemang och andra satsningar, och att få se alla förväntansfulla och ivriga deltagare, men även att i det dagliga arbetet jobba för att utveckla branschen positivt för framtiden, både vad gäller jämlikhet, kvalitet och utbud. Dessutom har jag ynnesten att få arbeta med fantastiska personer som är otroligt kunniga, drivna och fulla av bra idéer, och det är en stor inspirations- och motivationskälla för mig. Jag får massor av energi när jag får lära mig och utvecklas tillsammans med andra, och av andra som kan mera och har gjort mera än jag.
Varför tycker du att det är viktigt att jobba för barn och ungas möjlighet till musikutövande?
Musiken och konsten över lag är så otroligt viktiga för barns och ungas utveckling, det påverkar bland annat hjärnan, kreativiteten, känslolivet och mycket mera. På ett personligt plan har musiken varit en helt avgörande och självklar del av min uppväxt som påverkat mig positivt på så många nivåer. Musikutövande är något så grundläggande, lättillgängligt och engagerande om vi låter det vara det, och som alla kan och borde få ta del av. Jag tycker det är vår skyldighet som vuxna att låta barn och unga få utöva konst och utvecklas i musiken eller andra konstämnen som en motvikt till allt annat som gör att barn och unga behöver växa upp allt fortare i dagens värld. Musik för mig är glädje, kreativitet och frihet, och något så positivt behöver vi alla se till att uppmuntra.
Hur ser du på DUNK:s roll i Finland?
Jag ser DUNKs roll som en viktig stöttepelare i utvecklingen av en jämlik musikundervisning och ett rikt musikliv på svenska i Finland. Vi kan göra satsningar som gynnar skolvärlden, den grundläggande konstundervisningen och musikutövande över lag, både med material och evenemang, och på så sätt komplettera det lagstadgade och det befintliga utbudet. DUNK strävar efter att skapa innehåll som är rätt både i tiden och i förhållande till målgruppen, vi vill hålla fingret på pulsen och se till att det vi skapar och erbjuder tilltalar användaren. Genom satsningar så som MinKör och Skolmusik kan vi dessutom nå över språkgränserna, vilket är enormt positivt för att bryta barriärer och också arbeta för ett positivt samhällsklimat på ett bredare plan.
Vilken betydelse har ett evenemang som Skolmusik för barn och unga i dagens Finland?
Skolmusik har en speciell plats i både mitt och många andras hjärtan. Genom Skolmusik vill vi skapa ett evenemang där barn och unga från olika delar av landet får komma samman för att uppleva musik- och sångglädje tillsammans. Inför Skolmusik 2024 jobbade vi även för att inkorporera flera finskspråkiga skolor i Skolmusik och på så sätt kunna stärka en vi-anda som inte begränsas till språk eller bakgrund. Genom att skapa en ny repertoar med tillhörande pedagogiskt material, erbjuda fortbildning i hur repertoaren kan användas i klassen och även ämnesöverskridande, och genom att under festivalen erbjuda olika upplevelser såsom workshops och konserter, möjligheter till egna uppträdanden och en stor arenakonsert som avslutning, vill vi skapa en helhet som är större än dess delar. Ett minne för livet med musiken i centrum.
Jag tror att det är viktigt att uppmuntra till musik- och skaparglädjen på ett så konkret sätt som Skolmusik erbjuder där barn och unga kan delta på en nivå som passar dem - du kan delta helt kravlöst eller med lång förberedelse i bagaget, kanske några uppträdanden på plats, etc. Men alla är välkomna och alla bjuds in i gemenskapen - det är något vi behöver omfamna mera i samhället idag. Att dessutom äntligen kunna träffas i musikens tecken efter coronaår, tuffa ekonomiska tider och krig i vår närhet, kändes som extra meningsfullt och gav åtminstone mig en stark känsla av framtidstro.
Finlands ungdomskör fyllde nyss 5 år. Vad är det bästa med att ungdomar från hela Finland möts i en sådan kör?
Genom Finlands ungdomskör vill vi visa upp en spetskompetens och en målbild. Alla behöver inspiration och förebilder och Finlands Ungdomskör strävar efter att vara just det - en förebild för barn- och ungdomskörer i hela Finland. Det bästa med kören, förutom att alla ungdomar är otroligt begåvade och musiken fantastisk, är deras inspirerande gemenskap. Alla är verkligen välkomna som de är och det finns ingen plats för utanförskap eller osämja i kören. Dagens ungdom är verkligen en inspiration som vi vuxna borde se mera upp till, deras värderingar och samhällsengagemang är beundransvärda!
Vad är nyckeln till att upprätthålla en ungdomskör på nationell nivå? Hur lyckas man med det?
Ett bra arbetsteam! Kören har en fantastisk dirigent i Elisa Huovinen och producent i Lina Sandvik, och utan dem skulle det inte gå. Dessutom jobbar DUNKs administration också i bakgrunden för att stödja körens verksamhet. Så absolut, ett dreamteam i ryggen är A och O. Sedan krävs ett enormt engagemang, framtidsperspektiv och inspiration för att hela tiden arbeta framåt och se helheten, planera enskilda satsningar och sträva mot ett större mål. I det är alla viktiga, både personalen och koristerna själva. Sedan krävs naturligtvis resurser, och där är vi tacksamma över att ha ett starkt stöd hos våra bidragsgivare. Ekonomin är ändå alltid på tapeten och vi arbetar kontinuerligt för att utveckla och stärka den för att garantera att vi kan fortsätta driva såväl Finlands Ungdomskör som all annan verksamhet inom DUNK.
Redaktionen vill också tipsa om att ni på Yle Arenan kan se Skolmusik 2024 i sin helhet, samt Finlands Ungdomskör i föreställningen Världens lyckligaste land.
Hilde Talus Losvik
Verksamhetsledare på De Ungas Musikförbund i Svenskfinland