Möjligheter och utmaningar inför SKAPA 2026

Målet med SKAPA är att göra konstundervisning tillgänglig för alla, och medan vi närmar oss 2026 med stormsteg, är det dags att lyfta blicken och förbereda oss för livet efter att den av Svenska kulturfonden finansierade satsningen avslutas vid årsskiftet 2025-2026. Just nu arbetar alla regionala SKAPA-projekt runtom i Svenskfinland intensivt för att skapa hållbara, strukturella förändringar.

Det har varit otroligt spännande att följa utvecklingen sedan projektets start 2023. Nya idéer, nätverk och framsteg uppstår ständigt, och det mest inspirerande är den samordnade insatsen där alla generöst delar med sig av sina erfarenheter. Under min över 30 år långa karriär som pedagog och ledare har jag aldrig upplevt något liknande. Exempel på framsteg inkluderar de många rapporter som har tagits fram, initiativ som Kulturum, otaliga seminarier, konstundervisningsdagarna 19-20 september 2024, och lokala nätverk. Framför allt vill jag lyfta fram de enskilda aktörerna – projektledare, eldsjälar och konstvetare – som bidrar till att nya samarbetsformer uppstår och som i förlängningen leder till en förändrad attityd och syn på normer och traditioner.

Utifrån min nya roll som rektor för Wava-institutet samt de svensk- och finskspråkiga arbetarinstituten i Jakobstad, och med lång erfarenhet inom branschen, kan jag se både möjligheter och utmaningar inför 2026.

Möjligheterna ligger i vår förmåga att samarbeta. Vi har vuxit på alla fronter och lärt oss att förändring kan ske genom samordnat samarbete, utan att det behöver vara alltför kostsamt. Vi har också byggt upp ett nätverk av engagerade och kompetenta människor som verkligen vill driva förändring. Det är fantastiskt! Jag ser också möjligheter att stärka konstundervisningen regionalt genom att maximera användningen av de resurser som redan finns inom det kommunala. Vi bör se över hur vi använder våra institut, den fria bildningen, småbarnspedagogiken, skolorna och Finlandsmodellen – vi har redan goda resurser!

Utmaningarna är dock inte obetydliga. Vi måste bli bättre på att tänka normkritiskt och fortsätta tänka utanför ramarna, annars riskerar vi att stagnera och falla tillbaka i gamla mönster. Det är också viktigt att få beslutsfattare och tjänstemän engagerade i våra frågor, för det räcker inte med att vi på fältet är engagerade – utan breddat engagemang riskerar vi att stå ensamma med våra drömmar. Dessutom måste vi vara medvetna om att samarbete kräver både diplomati och långsiktighet. Utöver dessa utmaningar finns de yttre faktorerna, som nedskärningar inom finansieringen av den fria bildningen och kommunernas ansträngda ekonomi, som också påverkar oss.

Vi arbetar för en viktig målgrupp – våra barn och unga, som är Finlands framtid. Om vi kan få fler människor att dela vår passion och engagemang, kommer 2026 att bli en succé och skapandet fortsätter att växa. Vi ska fokusera på möjligheterna.

Text av Bo-Anders Sandström,

rektor för Wava-institutet samt de svensk- och finskspråkiga arbetarinstituten i Jakobstad.

Föregående
Föregående

Konst- och kulturklimatet I Finland - Kulttuuri- ja taideilmasto Suomessa

Nästa
Nästa

Jag lät AI göra en lektionsplan – så här gick det