Jag lät AI göra en lektionsplan – så här gick det

När jag inte jobbar 40 % som redaktör på Idébanken så studerar jag till musikpedagog på Novia i Jakobstad. Inom studierna ryms mycket – lektionsplanering, kammarmusik, arrangering, gehörsprov, samspel och en hel drös konserter och föreställningar.

Och precis som i alla branscher så har artificiell intelligens, AI, sipprat in i musikvärlden och -studierna. För att i god tid kunna lära oss hantera de olika programmen och framtiden som följer, uppmuntras vi i våra studier experimentera och testa oss fram med AI.

Så när vi hösten 2023 skulle börja undervisa i våra respektive instrument och vi skulle göra upp lektionsplaner, rekommenderade vår lärare att vi använder AI för att se vad den tipsar om. Jag öppnade ChatGPT och skrev in:

”Kan jag få en lektionsplan på 30 minuter för en nybörjare i tvärflöjt?”

Svaret blev:

”Absolut! Här är en föreslagen lektionsplan för en 30-minuters session för en nybörjare i tvärflöjt:”

I svaret delar ChatGPT upp lektionen i fem minuters sjok med följande teman: introduktion, att sätta ihop och ta isär flöjten, händernas position och hållning, producera ljud, grundläggande rytmik, första tonen, och avslutning, totalt 35 minuter.

Det är en ganska ambitiös lektionsplan för en nybörjare. Upplägget är splittrat och lärandemålen enligt mig alltför många för en 30 minuters lektion med en nybörjare. Den föreslår att eleven ska spela tonen C, och preciserar att man då trycker ner alla klaffar på flöjten. På en vanlig nybörjarflöjt är det den lägsta tonen, och är tyvärr inte den som är bäst att börja med. Den kräver bland annat ordentlig användning av stödet och ett väldigt kontrollerat luftflöde, vilket de flesta nybörjare inte ännu har hunnit öva upp i början av sin resa. Det skulle däremot fungera helt bra att börja med tonen C en oktav upp. Att gå igenom första tonen och grundläggande rytmik i samma lektion kan vara utmanande, och beror bland annat på hur snabbt eleven lyckas producera ljud både i enbart munstycket och med hela flöjten ihopsatt.

Men i övrigt har ChatGPT ändå identifierat de viktigaste aspekterna av att spela ett instrument som nybörjare, och chatten avslutar med att påminna om hur viktigt det är att som lärare ha tålamod och vara uppmuntrande. ChatGPT:s förslag finns också längst ner i den här texten.

Nya tag våren 2024

När jag ställer ChatGPT samma fråga i maj 2024 delar chatten upp lektionen i fyra delar: uppvärmning, grunderna, enkel melodi och avslutning. Den beaktar nivån förvånansvärt bra, den ger också spelrum och påminner om att man ska ge positiv feedback och skapa en trygg miljö.

Lektionsplanen jag får nu är klart mer fokuserad. Den föreslår dessutom att vi ska spela Marys lamm, vilket är en melodi som åtminstone finns i boken Flöjten och jag 1 och som blivit en favorit hos mina nybörjarelever. ChatGPT verkar ha blivit klart mer kunnig.

Det som blir tydligt är hur viktigt det är att ställa rätt frågor. I båda svaren ser vi en oklarhet i huruvida svaret gäller en allra första lektion, eller om det är en av de första lektionerna för en nybörjare. Att skriva rätt instruktioner är alltså avgörande för svarets innehåll men för att tolka det rätt och kunna använda sig av det kräves en hel del yrkeskunskap.

Det verkar som att AI ännu inte kan ersätta det mänskliga, pedagogiska ögat. Den kan ge en någonting att utgå från, men en lärares kunskap och kompetens kan inte ersättas med artificiell intelligens. Det mellanmänskliga mötet är väldigt viktigt i instrumentundervisning och den handledning och vägledning en mänsklig lärare kan ge är avgörande för elevens utveckling.

En sak hade ChatGPT i alla fall helt rätt i enligt mig; att det är viktigt att vi som lärare skapar en trygg miljö som kan ge eleven de förutsättningar som behövs för inlärning. Vi lägger ’att ha roligt’ till ekvationen, så tror jag att jag som ny lärare har en bra grund att stå på.

Länkar till ChatGPT:s svar:

Lektionsplan 1, hösten 2023

Lektionsplan 2, våren 2024

Azra Arnautović, redaktör på Idébanken, studerar musikpedagogik på Novia i Jakobstad

Föregående
Föregående

Möjligheter och utmaningar inför SKAPA 2026

Nästa
Nästa

Koncentration genom konstundervisning