Så väcker du beslutsfattarnas intresse för kulturen – Skapa Jakobstadsregionen visar den konkreta nyttan
Skapa Jakobstadsregionen har sina knep för att väcka intresset bland beslutsfattare. Man har bjudit in politiker till prova på-tillfällen och spelat Digilo på ledningsgruppsmöten, men framför allt visar Martin Nybacka, Amanda Aumanen och Jonas Kuhlberg varför konsten och kulturen behövs i samhället.
Skapa Jakobstadsregionen har sitt kontor på rätt ställe. Mitt i Campus Allegro samsas de om utrymmet med allt från proffsmusiker och bildkonstnärer till barn och unga som deltar i stadens grundläggande konstutbildning.
– Det är en perfekt miljö som är otroligt inspirerande, säger projektkoordinator Amanda Aumanen.
Det är hon som tillsammans med projektledare Jonas Kuhlberg och projektkoordinator Martin Nybacka jobbar för att synliggöra konsten och kulturen i Jakobstadsregionen. Ett av de projekt som just nu ligger på ritbordet är en kulturdag för alla femteklassister i hela regionen, här i Campus Allegro.
– Tanken är att årligen bjuda in barnen och under en hel dag låta dem testa olika konstformer. Lite som det statliga projektet Konsttestarna. Under våren kommer vi att göra en pilot med en busslast från varje kommun, och utifrån de erfarenheterna ska vi sy ihop ett upplägg som passar för ett betydligt större evenemang. Om vi räknar med alla femmor från medlemskommunerna fyller vi utan problem hela Schaumansalen, säger Jonas Kuhlberg.
Martin Nybacka, Amanda Aumanen och Jonas Kuhlberg jobbar med att göra konst och kultur mer tillgänglig och jämlik i Jakobstadsregionen.
Skapa Jakobstadsregionen omfattar kommunerna Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby, Larsmo och Kronoby.
Fokuserar på att uppmuntra kommuner och andra aktörer att koordinera satsningar, dela med sig och skapa nya gemensamma strukturer så att konstundervisningen blir mera tillgänglig och jämlik.
Drivs av projektledare Jonas Kuhlberg och projektkoordinatorerna Amanda Aumanen och Martin Nybacka.
Arbete på två plan
Kulturdagen är bara ett av många projekt som Skapa genererat i Jakobstadsregionen. Jonas, Amanda och Martin jobbar hela tiden på två plan – dels med att ordna skolbesök, workshoppar och evenemang, och dels med att påverka beslutsfattare och politiker. I projektets ledningsgrupp finns representanter från alla medlemskommuner och man har också tillsatt ett arbetsutskott som träffas varje månad. Och det är här den egentliga utmaningen finns:
– Målsättningen är att det vi gör inte bara ska vara ännu ett projekt eller en utfyllnad under en temadag, utan generera ett bestående resultat i form av mer konst och kultur i våra kommuner. Vi vill att kulturen ska vara en naturlig och självklar del av undervisningen i alla skolor, säger Jonas Kuhlberg.
För att lyckas med detta gäller det att nå ut. I februari 2025 bjöd Skapa in lokala politiker till Campus Allegro inom ramen för evenemanget Kreativitet i politiken. Här fick de förtroendevalda själva prova på olika konstformer. Amanda Aumanen pratar om att göra avtryck, både hos barnen och ungdomarna, men också hos beslutsfattarna:
– Vi behöver bryta mönster. Genom att sitta och göra ordkonst tillsammans med politikerna når du ut på ett helt annat sätt än om du ordnar ett traditionellt seminarium. Här fick de på ett konkret sätt se hur vi jobbar och därmed en bättre förståelse för vad kulturen kan erbjuda, säger Amanda Aumanen.
En annan gång inledde Amanda och hennes kollegor ett ledningsgruppsmöte med att alla spelade en omgång Digilo på surfplattan.
Projektkoordinator Amanda Aumanen, Skapa Jakobstadsregionen.
Ny läroplan för skolorna
Ett konkret resultat av Skapa-projektet är en regional kulturläroplan, som ska bli klar under projektets gång. Tanken med läroplanen är att den ska stöda kommunerna i arbetet med att implementera kulturen i undervisningen.
– Traditionellt tänker man ofta att kultur bara handlar om bildkonst och musik, men kulturen är idag en av de sju grundkompetenserna som skolan förväntas erbjuda alla elever. Vi försöker också erbjuda lösningar som hjälper kommunerna att samarbeta – ifall en skola till exempel bjuder in en konstnär eller en teatergrupp från Helsingfors, så får man gärna koordinera evenemanget så att andra skolor och kommuner också kan ta del av innehållet. I stället för att alla bara planerar sina egna grejer, säger Amanda Aumanen.
Ett annat viktigt perspektiv är jämlikheten. Skapa samarbetar med specialklasser, barn och unga med funktionsvariationer och med olika integrationsprojekt.
– En annan aspekt av jämlikheten i vår region är den geografiska. Vi vill att barn i Purmo och Larsmo ska ha samma möjlighet att utöva konst och kultur som de som bor centralt.
Ibland är Jonas, Amanda och Martin själva ute på fältet, men de har också en lärarpool med 30–40 pedagoger som kan rycka ut. Här finns många lärare, men också frilansande konstnärer och kulturpedagoger, vilket gör att projektet därmed också gynnar dem i deras egen verksamhet.
– Vi har medvetet valt att aldrig erbjuda innehåll helt gratis, utan kommunerna får komma emot med till exempel hyror eller material, eller stå för hälften av lönekostnaderna. På det sättet vill vi visa att kultur inte är gratis, säger Jonas Kuhlberg.
Utmaningen är att lyckas få konsten och kulturen att leva vidare även när projekttiden tar slut.
– De flesta är överens om att konst och kultur är en bra grej, och här i regionen lyfter man gärna fram allt fint som görs, speciellt i festtal. Men om vi vill ha kultur av hög kvalitet även i framtiden behövs det pengar, så enkelt är det.
Kulturella möten
Jonas, Amanda och Martin är överens om att det bästa med Skapa är de spontana reaktioner man får på fältet. Som pojken i Munsala som efter ett evenemang med levande läsning kom fram och sa att det här var riktigt bra. Eller när föräldrar berättar att något projekt verkligen engagerar barnen, till den grad att de knappt pratar om något annat där hemma.
– Det bästa med Skapa är kontakten med barnen, det är i det fysiska mötet som man verkligen ser resultat av det man jobbar med. Konst och kultur ska vara roligt, men samtidigt tränar vi sociala färdigheter och stöder inlärningen, säger Martin Nybacka, som nyligen körde runt i Larsmo och Pedersöre utklädd till ett gitarrspelande lejon och musicerade tillsammans med dagisbarn.
– Det är då kulturen och konsten är som bäst!
Sonja Finholm, text och foto