Konstundervisning på ett lekfullt sätt med SKAPA Borgå-Sibbo

I SKAPA Borgå-Sibbo har vi hösten 2024 valt att satsa på att få in mera konstundervisning i barnens vardag via småbarnspedagogiken, och nästa år också i skolorna. Genom dagvården och skolorna når vi alla barn jämlikt; alla barn har rätt till att uppleva och vara delaktiga i konst och kultur.

Från en skogsdunge hörs glada rop och mellan träden kan man skymta färggranna regnrockar och stövlar. Små händer är i full fart med att bygga upp kojor. Någon kommer släpande på en pafflåda förbi en figur med cylinderhatt, borgmästaren har kommit till staden! Borgmästaren, som egentligen är konstpedagog, hjälper barnen at komma i gång med en stor gemensam lek.

Konstpedagogen Maikku Huovila leker med barnen. Foto: Jyri Hakala

Vi började i september med piloten SKAPA-konstkaruseller via stadslekmodellen i sex daghem i Borgå och Sibbo. Stadslekmodellen har vi utvecklat enkom för SKAPA-konstkarusellerna. I den bygger barnen och de vuxna i gruppen en stad tillsammans med tre konstpedagoger som representerar tre konstformer. Kring 250 barn och 50 vuxna har på ett lekfullt sätt fått vara delaktiga konstupplevelser. Under hösten har karusellerna snurrat med teater, kreativ rörelse, musik, bildkonst och ordkonst!

Stadsleken bygger starkt på att precis alla ska få vara med och skapa staden och på grund av det har vi satsat mycket på olika stödverktyg som till exempel användning av bildstöd, snabbritning och Time-timer. Leken är fri men har en tydlig struktur som bygger på dagsrytmen. Allt börjar med gemensamt torgmöte där alla tillsammans går igenom vad som ska hända under lekdagen. Vi har också valt att fokusera på utomhuspedagogik för att sporra och inspirera personalen till att konst kan göras var som helst och med små medel.

Barnen får leka och skapa med egna händer. Foto: Jyri Hakala

En stad växer fram ur fantasin

Städerna har blivit väldigt olika då de alltid utgått från barnens fantasi och impulser. Det har funnits städer där det bor många polishundar, städer där det rör sig mycket pengar eller mycket post och städer med försäljare som säljer alarmsystem. I en stad har det alltid varit kaos i restaurangen och i en stad hette biografen Helou-kuva!

Att leka har visat sig vara en färdighet som alla konstpedagoger innehar, men inte nödvändigtvis alla som arbetar med barn, vilket har överraskat oss. Nina Sajaniemi, professor i pedagogik, säger att när ett barn leker är det oundvikligt att hen lär sig. Vi undrar om det inte också kan vara så att om man gör konst, så leker man oundvikligen?

Allt bygger på att alla barn ska få vara med och skapa. Foto: Jyri Hakala

Konstpedagogerna Minna Valkama-Ojanen, Maikku Huovila, Emmi Hahto, Mirella Pendolin, Mari Anttonen och Sonja Moresi har modigt kastat sig in i leken och berikat städerna via deras egna konstämnen. De har byggt vindkvarnar genom rörelse, nappat ord ur luften och skapat berättelser, komponerat sånger till städerna tillsammans med barnen och gjutit delar till byggnader i betong. De har lärt ut sin konstform - rytmer, känsla för egna kroppen, berättelser och färger.

Vi alla lär oss, och alla leker, oundvikligen. Nästa gång, på våren, fortsätter vi med nya insikter och nya lekar. Och nästa år även tillsammans med elever och lärare i grundskolorna.

Veronica Svenskberg och Aino Unkila, projektkoordinatorer för SKAPA Borgå-Sibbo

Föregående
Föregående

Så väcker du beslutsfattarnas intresse för kulturen – Skapa Jakobstadsregionen visar den konkreta nyttan

Nästa
Nästa

Hjälp oss att utveckla Idébanken