I samband med Finlands 100-års jubileum ordnade Pargas stad en föreställning/utställning i vilken alla aktörer inom den grundläggande konstundervisningen deltog. Det kom att bli startskottet för ett mera organiserat samarbete mellan musik, dans, bildkonst, hantverk, teater och ordkonst. Idag finns de alla bland annat på en gemensam webbsida, www.kulturskolor.fi.

– Tanken är att man lättare skall hitta den samlade informationen på ett enda ställe. Där finns länkar till vars och ens egna sidor och information om våra projekt. Vår Facebook-sida uppdateras hela tiden och eftersom den är kopplad till webbsidan syns kommande händelser och evenemang direkt på den gemensamma webbsidan, berättar Lena Långbacka, tidigare platschef vid Sydkustens landskapsförbund i Pargas. 

Regelbundna träffar

Ungefär en gång per månad samlas man för att utbyta idéer, diskutera pågående projekt och planera nya samarbeten. Under den tid som Lena Långbacka jobbade på Sydkustens landskapsförbund sammankallade hon till möten, skrev protokoll och ansökte också om bidrag  när det gällde gemensamma projekt. 

Aktörerna träffas också månatligen till en så kallad kulturlunch, som är öppen för alla inom kulturbranschen. 

– Vi har för länge sedan suddat ut tävlingsmomentet oss emellan. Vi jobbar med samma barn och ungdomar och försöker på alla sätt koordinera vår verksamhet så att det gagnar alla. Det är  synnerligen välfungerande och givande, säger ordkonstpedagogen Paola Fraboni. 

En fördel är att alla känner varandra och att man rent fysiskt är nära varandra, även om man inte finns i samma hus. 

– Det finns kulturskolor där olika konstämnen är rent fysiskt under samma tak, men där samarbetet ändå inte fungerar. Det räcker inte med att man bara hälsar på varandra i korridoren, man måste också planera och konkret göra saker tillsammans.

Kulturpauser

Förutom de månatliga träffarna samlas lärarna och andra kulturaktörer också under friare former. Hösten 2021 införde man en så kallad Kulturpaus. I tur och ordning är någon värd, presenterar sitt ämne och ordnar program åt de andra.  

– Det är sjukt roligt att själv få måla, dansa eller göra teaterimprovisationer. Samtidigt ser man hur kollegorna inom andra konstämnen jobbar och får en större förståelse för varandras ämnen, konstaterar deltagarna. 

Samarbete kring sommarläger

Sommaren 2022 ordnade Pargas stad inga dagsläger för barn eftersom fritidsledarna enligt ett nytt koncept rörde sig i staden med bil på kvällar och veckoslut. 

– Vi hade ingen personal att tillgå dagtid, men utgick från att det säkert finns andra som gärna engagerar sig för de yngre barnen. Vi frågade föreningarna på orten och de tog sig an uppgiften, berättar kulturchefen Fia Isaksson.

Ett dagsläger arrangerades av Åbolands  bildkonstskola KonsTila och Sydkustens Ordkonstskola i samarbete med Åbolands Teaterskola, men liksom tidigare år kunde man även delta i till exempel hantverks- eller dansläger. 

– Programmet blir kanske aningen mera verksamhetsinriktat, men även om det står bildkonst, ordkonst och teater på programmet så får barnen också röra på sig, klättra, springa, delta i tävlingar och lekar av olika slag och ha allmänt roligt, konstaterar Paola Fraboni.

Föregående
Föregående

Femte systern - föreställningen som blev film