Konstundervisning i landsbygdskommuner —Reflektioner inom SKAPA i Korsholm-Vörå 

En återkommande fråga inom vårt SKAPA-projekt i kommunerna Korsholm och Vörå är hur ska man kunna skapa möjligheter till en tillgänglig och jämlik konstundervisning på ett område med en befolkningstäthet på under 10 personer/km2, och där avstånden är långa till centrum. I Lasse Garoffs rapport Mer än en hobby – En kartläggning av den grundläggande konstundervisningen på svenska i Finland (2020), benämndes Vörå och en del andra landsbygdskommuner som en “vit fläck” i och med den låga förekomsten av grundläggande konstundervisning. Lyckligtvis upptäcktes redan i det första kartläggande SKAPA-projektet att då man ser närmare på området, och inte enbart inriktar sig på den grundläggande konstundervisningen, så ser man att i Vörå egentligen inte är någon vit fläck, utan ett täcke av små färgfläckar i många nyanser. Men hur gör man det uppenbart att konst och kultur utövas i många former i Vörå och andra landsbygdsområden? Hur går man från små färgfläckar i skymundan till en vidsträckt och alldeles uppenbar färgpalett? 

Nya samarbetsformer

Konstundervisning förekommer i Vörå ofta inom ramen för lokala föreningarnas verksamhet. Utbudet av olika typers konstundervisning är därför rätt stort, även om alla konstämnen inte är tillgängliga i alla byar. Föreningarna som ofta drivs av eldsjälar jobbar ofta ensamma, på frivillig basis och har svårt att få ut information utanför den egna kretsen. Inom projektet SKAPA Korsholm-Vörå jobbar vi därför mycket med att skapa kontakter mellan ett flertal olika lokala aktörer. Ett exempel på detta är nya fortgående samarbetsformer mellan teaterföreningar och medborgarinstitut för att få igång teaterkurser i de båda kommunerna och dra nytta av varandras utrymmen och kunskap. Vid Korsholms vuxeninstitut har det tidigare funnits grundläggande konstundervisning i teater, men undervisningen upphörde då man hade svårt att hitta lärare, det genom att man inte hade någon naturlig koppling till nejdens teaterkretsar. Nu visade det sig att det fanns flera teaterpedagoger engagerade i Korsholmsteater r.f. En lämplig scen, scenteknik och garderob fanns vid Smedsby Uf.  Genom att koppla samman de lokala föreningarna i en diskussion med Korsholm Vuxeninstitut, och sedan förankra diskussionen i ett intentionsavtal, kan nu till hösten en helt ny teaterkurs starta i ett samarbete mellan alla parter. Kursen planeras få en läroplan inom grundläggande konstundervisning i teater till hösten 2025. På samma vis har också en teaterkurs planerats i Vörå i samarbete mellan Vörå medborgarinstitut, Oravais Teater och Oravais Uf.  

Under hösten 2024 diskuteras också möjligheterna att föra ut konstundervisning till UF-lokaler som redan har regelbunden verksamhet för barn och ungdomar. De flesta är ungdomsföreningar med den typen av verksamhet är sådana som ligger längre bort från kommunens centrum. Här är tanken att SKAPA-projektet hjälper till med att ordna ett testtillfälle med professionella konstlärare i samband med den regelbundna barn- och ungdomsverksamhet som redan ordnas i UF-lokalerna. Förhoppningen är att det ger mersmak för att ordna konstverksamhet både hos ansvariga på ungdomsföreningen och hos deltagarna. Detta kunde också på sikt öka utbudet på konstverksamhet ute i byarna.  

Den generella diskussionen kring konstundervisningen utgår ofta från en urban miljö, därför behöver man ibland också innehållsmässigt tänka till och anpassa fokuset i en landsbygdsmiljö. Arkitekturundervisning i Kimo blir svår att förstå om den i första hand handlar om stadsplanering. Men vinklad exempelvis till att designa fågelholkar, konstruera kojor och byggnadskonsten i förhållande till skogen, blir undervisningen förankrad i den lokala kontexten. 

Som ett mingelparty i slowmotion

Vi i SKAPA i Korsholm-Vörå har kommit till slutsatsen att vi bäst medverkar till att skapa möjligheter till en tillgänglig och jämlik konstundervisning på landsbygden genom att förverkliga vårt projekt som ett mingelparty i slowmotion. Mycket handlar om att koppla samman verksamheter och eldsjälar som redan finns för att skapa nya möjligheter och höja nivån på det som redan finns en grund för. Vi vill sticka hål på bubblor och skapa nya samarbeten. Alla konstämnen kommer inte att kunna erbjudas som grundläggande konstundervisning genom att befolkningsmängden i området är för liten. Men vi vill skapa möjligheter för barn och unga att få prova på och få en bild av vad det handlar om bland annat på skoltid genom att både stöda det redan pågående arbetet med exempelvis kulturläroplanen och och skolbesök av professionella konstnärer samt inom vårt projekt ordna en del prova på-kurser på fritiden inför nya kurser och i konstämnen som inte är tillgängliga lokalt ännu.  I de ämnen som det finns underlag för hjälper vi också till med att skapa en stabil bas för en långsiktig undervisning inom grundläggande konstundervisning. För att få ut information om vad som händer och möjliga nya kontakter har vi gjort en webbplats, skapakonst.fi. Vi stöder också den lokala kompetensen genom att ordna fortbildningar till dem som redan verkar inom den lokala konstundervisningen.  

SKAPA-projektet i Korsholm-Vörå syftar till att genom sin projektaktivitet direkta inverka på barn och ungas tillgång till en meningsfull sysselsättning på fritiden i form av konstundervisning  här och nu samt genom utökad tillgång och nya initiativ också i framtiden inom ramen för de samarbeten som uppstått i projektet. Tillgänglig och jämlik konstundervisning  är viktigt för landsbygdskommuner som en direkt välfärdsfråga, men det är också en viktigt med tanke på kommunenens attraktivitet.  Konstundervisning för barn och unga kan till och med hjälpa till att skapa ett nytt eller utökat narrativ för en kommun eller en region, ett narrativ som drar till sig kreativa människor och får dem att stanna i kommunen eller återvända till sina hemtrakter exempelvis efter studietiden.  Inom SKAPA-projektet i Korsholm och Vörå verkar vi också för att främja detta narrativ genom att synliggöra de små färgfläckarna i många nyanser som redan finns samt genom samarbete och en del nya initiativ bygga på färgpaletten ytterligare.   

Text: Sonja Backlund, Carla Fri och Emma Wester
SKAPA Korsholm-Vörå

Föregående
Föregående

Hjälp oss att utveckla Idébanken

Nästa
Nästa

Kreativitet och gemenskap på Kulturkarnevalen