Satsning på svenskspråkig verksamhet i karleby

Taito Keski-Pohjanmaa, med huvudsäte i Karleby, ger grundläggande konstundervisning i slöjd enligt allmän lärokurs. Sammanlagt har skolan cirka 230 elever. Karleby är en tvåspråkig stad och därför försöker man nu också få igång verksamheten på svenska. För tillfället går cirka 12 procent av undervisningen på svenska. 

– På höstlovet 2021 gjorde vi ett första försök och arrangerade olika verkstäder i tre dagar. Nästa steg är att hösten 2022 arrangera en introduktions-workshop för svenskspråkiga barn med föräldrar och därefter hoppas vi kunna starta Taito hantverksklubb på svenska, berättar läraren Annika Roos. 

Annika Roos jobbar inom industrin men eftersom hon är utbildad textilartesan och finsnickare skickade hon i något skede en öppen jobbansökan till Taito. När hon erbjöds jobb tog hon tjänstledigt för att i fem månader åka omkring i finska högstadieskolor med projektet Weaving Roadshow. Projektets syfte var att slå ett slag för vävningen och allmänt berätta om hantverk. 

Hela hemmanet i bilen

Numera jobbar Annika både inom industrin och hantverket och trivs med den kombinationen. Hon undervisar i träslöjd och leder handarbetsskolor på finska. Inom ramen för Finlandsmodellen för hobbyverksamhet håller hon sammanlagt fyra klubbar vid tre olika svenska skolor.

– Skolklubbarna har varit populära och fungerat bra. Jag tar material med mig från Taito till skolorna, men det går förstås en massa tid att packa bilen – jag har ju halva hemmanet med mig. 

På våren får förskolegrupper besöka hantverksskolan och bekanta sig med verksamhet genom att delta i en pysselverkstad, i övrigt rekryterar man genom att informera via skolorna eller låta eleverna ta med en kompis på lektionen. Vårutställningen hålls i stadens bibliotek.

– Man kan studera sju år hos oss. Utmaningen är att få eleverna att fortsätta när de kommer upp i högstadieåldern. Man borde då kunna erbjuda fördjupade studier så att var och en kunde få satsa på det som intresserar dem mest, säger Sari Saarikoski, t.f rektor för Taito Keski-Pohjanmaa.

Men också lärarna får dra nytta av sina egna styrkor i undervisningen.

– Våra lärare har olika artesanutbildningar och en del är också utbildade pedagoger. Man behöver inte behärska alla olika tekniker och delområden perfekt. Huvudsaken är att man har en passion för hantverk, är intresserad av att undervisa och tycker om att jobba med barn.

Föregående
Föregående

I korsholm blommar läroplanen