Kultur och engagemang behövs
År 2008 startade Sam Fröjdö Åbo Rockskola, inspirerad bland annat av Alf Mylläri som i tiderna startat Karleby rockskola.
– Jag jobbade då som lärare i grundskolan och såg att musikhantverket, förmågan att hålla i och traktera ett instrument, höll på att försvinna. Dessutom fanns det inte heller någon svenskspråkig utbildning i pop- och rockmusik i Åbo. I början var det ett ganska ensamt jobb. Jag köpte instrument för 8000 euro men det tog ett par år innan vi fick egna utrymmen, konstaterar Sam.
Idag har man egna utrymmen med två bandlokaler och glädjande många av de första eleverna är aktiva musiker. Läsåret 2021–22 hade man 43 elever i åldern 9–18 år och tre anställda lärare. Rekryteringen sker långt via sociala medier, såsom Facebook och Instagram.
– I några skolor är det också möjligt att skicka ut infobrev via skolornas Wilma-plattform. Den bästa marknadsföringen är nog ändå djungeltelegrafen och kompisgäng som för budet om verksamheten vidare, konstaterar Tom Grönroos, producent på Rockskolan.
Nätverka och knyta kontakter
Målet är att alla elever skall ha ett eget band att spela i. Man jobbar aktivt för att banden skall ha spelningar, också utanför Rockskolans väggar.
– Varje termin avslutas med en konsert på ungdomsgården Vimma i Åbo. Konserten är öppen för allmänheten och också ett bra marknadsföringstillfälle. Dessutom uppmanar vi de unga musikerna att också själva nätverka och knyta kontakter för att tillsammans med andra musikintresserade i nejden fixa spelningar och “keikkor”, säger Tom.
Mera samarbete önskas med staden
Till framtidsplanerna hör att utvidga verksamheten för att nå allt flera barn och unga. Tanken är att starta en linje för komposition och musikproduktion och i bästa fall kombinera det med själva musikundervisningen.
– Vårt jobb uppskattas förhoppningsvis nog i staden, men finansiellt stöd får vi inte. På 13 år har vi fått sammanlagt 1550 euro av Åbo stad. Det samarbetet skulle vi gärna utveckla, men det är inte så lätt att hitta de rätta personerna och eldsjälarna i den byråkratiska djungeln. Ibland undrar man om det överhuvudtaget existerar kultur på svenska för ungdomar i Åbo?
För kultur och engagemang behövs, det är Åbo Rockskolas grundare Sam övertygad om.
– Det är en oerhört tillfredsställande att se när några unga lyckas spela tillsammans en låt med fyra ackord. Det måste finnas en plats där de kan göra det. För musiken gör en lyhörd, man lär sig samarbeta och ta ansvar. Den lockar fram både empati och sympati – ja, musiken skapar helt enkelt bättre människor.