Musiklek på daghemmen?
Kan och får man erbjuda musiklekis på daghem eller inte? Det är en fråga som diskuterats mycket. Principerna och modellerna för samarbete varierar på olika håll i landet.
Gratis musiklek i Borgå, Lovisa och Borgnäs
Borgånejdens musikinstitut erbjuder gratis musiklek åt cirka 1800 daghemsbarn. För sjätte året i rad får alla kommunala daghem i Lovisa en musiklek-lektion i veckan. I Borgå är det andra året med kostnadsfri musiklek vid daghemmen (läsåret 2021–22).
– Vi har för tillfället kostnadsfri musiklek på daghem i tre kommuner, Lovisa, Borgå och Borgnäs. Vi började med ett pilotprojekt i Lovisa år 2017, Borgnäs och Borgå kom med för ett par år sedan. Målgruppen är främst 3–5-åringar och vi har även en del grupper i förskolan. Musiklekundervisningen planeras tillsammans med daghemmen och gruppernas storlek, undervisningens mängd och antal grupper per daghem varierar. Vanligtvis är det en 45 minuters lektion i veckan/grupp och under en termin blir det 15 ggr. På ett daghem har vi oftast flera grupper på samma dag. Musiklekisbarnen är vår framtid och vi vill satsa på dem. Det är också möjligt för att vi har så många småbarnsmusiklärare, berättar Johanna Lönnfors, biträdande rektor med ansvarsområde Lovisa, Sibbo och Lappträsk.
Musiklekundervisningen har hittills finansierats med ökat statsunderstöd och stöd från bland annat Aktiastiftelsen, men också med egna medel.
– Musikinstitutets tyngdpunkt i verksamhetens ligger mycket på barnfamiljer eftersom musikens roll i barnets utveckling är ostridbar. Borgå stad har nu beslutat att reservera medel i budgeten för musikleken på daghem. Det är en linjedragning och profilering som också innebär att musikinstitutets inkomstkrav sänks eftersom verksamheten inte kammar in terminsavgifter. Musiklekundervisningen ingår numera också i stadens plan för småbarnspedagogik, vilket jag tycker är en jättefin sak.
Samarbete med privata daghem i Sibbo
I Sibbo har Borgånejdens musikinstitut samarbete med tre privata daghem. Verksamheten är kostnadsbelagd och frivillig för familjerna.
– De som söker sig till privata daghem i Sibbo tycks värdesätta möjligheten till musiklek för sina barn under vårdtiden. Vi arrangerar också djembe- och kanteleundervisning i grupp. Instrumentgrupperna är populära och efterfrågan är stor varje höst. Omkring 40 barn barn deltar. Det här är en jättebra inkörsport till musikens värld – när instrumenten är synliga blir musiken också en naturlig del av vardagen. Musiklekverksamheten är också en resurs för daghemmen, eftersom musikläraren tillsammans med barnen ofta bidrar med program på fester och evenemang.
Musikdaghemmet Poco i Sibbo
I Sibbo finns också musikdaghemmet Poco, ett privat daghem med inriktning på musik och konst. Daghemmet är tvåspråkigt, så att alla lärare talar sitt eget modersmål. I Poco ger musikinstitutets lärare på dagtid lektioner i bland annat piano, gitarr, kantele och cello. Daghemmet samarbetar också med bildkonstskolan och erbjuder grupplektioner med en erfaren konstfostrare. För dessa musik- och konstlektioner faktureras föräldrarna skilt, men genom att barnen har sina hobbyer på dagtid, blir det också mera tid över för familjen på kvällarna.
– Det gäller förstås för oss att hitta de rätta lärarna, de som vill och kan undervisa så unga elever. Men allt är möjligt när viljan finns, konstaterar Johanna. Den tidiga instrumentundervisningen i daghemsmiljö har varit omtyckt och verksamheten har också gett synliga resultat då vi har speciellt många gitarrister i skolåldern som har börjat spela i daghemsåldern.
I Loja betalar familjerna för musiklek vid daghemmen
Jenny Backman-Pråhl är småbarnsmusiklärare vid musikinstitutet Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto. Institutet har redan i cirka 20 års tid haft möjlighet att erbjuda musiklekskola vid daghemmen och för tillfället har Jenny fyra svenska grupper vid två olika daghem.
– Alla barn deltar inte eftersom musikleken är avgiftsbelagd och dessutom är alla barn och familjer inte heller intresserade av att delta i verksamheten. Jag har stora grupper och som ensam lärare är det nog många gånger utmanande när en stor del av tiden går åt till att få en fungerande gruppdynamik.
Personalen är välkommen att delta men gör det sällan, eftersom verksamheten inte riktar sig till alla barn och personalresurserna behövs på annat håll under musikleklektionen.
– Musiken behöver inte ha förtur på något sätt, man vill ju inte heller trampa någon på tårna. Men visst skulle det vara fint om vi kunde erbjuda musiklek gratis åt alla barn på daghemmen. All forskning visar ju att musiken påverkar barnens utveckling på ett synnerligen positivt sätt, att barn helt enkelt mår bra av att musicera. Om alla barn deltar i verksamheten får man också med personalen. När det finns extra hjälpande händer kan läraren koncentrera sig på den musikaliska delen, samtidigt som personalen får fortbildning i musik genom att vara med på lektionen. Men det här är en ekonomisk fråga gällande såväl terminsavgifter som lön åt pedagogen – musikinstitutet måste förstås kompenseras för detta och de pengarna måste hittas någonstans.
Musikinstitutet Kungsvägen
Vid Musikinstitutet Kungsvägen i Esbo erbjuder man musiklekskola under förskoletid vid tre olika daghem. Musikleklärarna hämtar barnen från förskolan och går med dem till musikskolans utrymmen, som finns i grannskapet. Efter avslutad lektion följer musiklekläraren barnen tillbaka till förskolan. Föräldrarna har varit mycket nöjda med arrangemangen.
– Och barnen orkar delta på ett helt annat sätt på dagen jämfört med att de skulle komma till musikleken sent på eftermiddagen eller på kvällen, konstaterar Kerstin Borg, musikleklärare vid musikinstitutet.
Musikleken är frivillig och avgiftsbelagd. Föräldrarna betalar normal avgift för verksamheten och en liten avgift för “transportservicen”. Musikinstitutet har också vid behov kunnat erbjuda nedsatt avgift eller frielevsplats. Sammanlagt har cirka hälften av förskolebarnen vid de tre daghemmen deltagit, från ett daghem har alla barn kommit med. Men det har inte varit något problem att en del blivit kvar i förskolan medan andra gått till musikleken.
– Det största problemet har varit att vi helt enkelt inte får in så många grupper i vårt schema. Dagisarna har förstås också sina program och tider som skall hållas, så det finns inte så mycket spelrum i deras läsordning heller. Det andra problemet är att vi – likt mången annan – har brist på musikleklärare.
Också många många svenska daghem i Esbo har ordnat musiklekskola för sina barn. Det har varit möjligt genom att föräldraföreningarna ansökt om kultursedlar för att bekosta verksamheten.
– Då har vi schemalagt verksamheten så att att alla barn vid ett daghem, oberoende av ålder, får ta del av musikleken.
Musiklek vid finska daghem i Esbo
Sedan år 2013 erbjuder Esbo stad musiklekskoleverksamhet vid över 20 finskspråkiga daghem. Pilotprojektet, som inleddes år 2008 vid två daghem, visade sig vara så berikande för daghemmens egen vardag och verksamhet att man ville utvidga det hela.
Musiklekskolan är en god grund för fortsatta instrumentstudier, men tanken är inte enbart att producera musicerande barn, utan också att genom musiken öka barnens välmående genom att utveckla motoriken, gestaltningsförmågan, talets utveckling och den emotionella utvecklingen, konstaterar man i programbeskrivningen.
Läsåret 2021–22 höll musiklekskolelärare vid Espoon musiikkiopisto (EMO) sammanlagt över 70 lektioner/vecka vid olika daghem.
– Vi har den principen att vi erbjuder musiklekskola om det vid ett daghem kommer anmälningar till två grupper. För enbart en grupp behöver läraren inte åka iväg. Läraren ersätts så att hen för fem hållna dagismusiklektimmar får en timme extra betalt för förflyttningar och resor, berättar Paula Jordan, ansvarig för musiklekskoleverksamheten vid EMO.
Att delta i musiklekskolan kostar för familjerna, men de barn som beviljats frielevsplatser vid daghemmen får också delta gratis i musikleken. Man kan dessutom ansöka om befrielse från avgift eller nedsatt avgift via specialbeslut.
Samarbetet mellan musikinstitutet och daghemmen gagnar också daghemspersonalen, konstaterar Paula Jordan.
– De får inspiration och material för sin egen verksamhet samtidigt som de deltar i musikleken tillsammans med barnen. Det är fortbildning i allra högsta grad.