Balatako - hur skapar man ett brand?

När Malin Simons, keramiker och utbildad bildkonstlärare från Konstindustriella högskolan, kontaktade kultursekreterare Päivi Rosnell och ville få igång barnkonstverksamhet i Jakobstad, var Päivi genast med på noterna. 

– År 2008 började vi skapa projektet Balatako (förkortning av barn-lapsi-taide-konst) för att se om det fanns möjligheter att bygga upp något bestående. Jag etablerade kontakter till skolorna, Arbis, muséer och Aspegrens trädgård och erbjöd kortkurser, workshops och verksamhet för barn i deras egna utrymmen. Jag besökte bland annat elever i årskurs 1 med en konstuppgift där eleverna fick fundera på hur Balatako kan se ut. De gjorde collagebilder i färgat papper av sina egna Balatako-figurer. Dessa små konstverk, närmare 200 stycken, hängde jag sedan upp på ett café i stan. Följande år gjorde vi silkscreenhundar och ordnade en hunduställning på samma café, allt för att få synlighet och visa att det händer och sker i Balatako. Vi gjorde många annorlunda och färgglada projekt och fick bra synlighet i media. Tre år tog det att skapa brandet Balatako, men det gav resultat, konstaterar Malin.

Tre år att skapa brandet

Under de tre första projektåren hade man finansiering från EU och fick tilläggsbidrag från olika stipendiefonder. Därefter fördes diskussioner om fortsättningen med projektets samarbetsparter och staden. Konstskolan Balatako fick inleda sin verksamhet under Musikinstitutets vingar, eftersom man redan inlett ett gott samarbete och Musikinstitutet gärna ville bredda sin verksamhet. Idag har Balatako cirka 170 elever, en heltidsanställd lärare och tre timlärare och erbjuder grundläggande konstundervisning enligt den allmänna lärokursen. 

– Verksamheten har vuxit, men inte budgeten. Vi får inget statsunderstöd och har barn i kö till studieplatserna. Jag drömmer om att kunna erbjuda fördjupad lärokurs i bildkonst över kommungränserna. Med flera undervisningstimmar och mera krävande kurser skulle vi nå flera barn med långsiktig konstundervisning. Dessutom skulle vi kunna erbjuda flera bildkonstnärer och konstpedagoger heltidsarbete. 

Svampar skapade av Balatakoelever.

Ämnesöverskridande projekt

Balatako är numera en del av  Wava-institutet, tidigare Jakobstadsnejdens musikinstitut. Under samma tak ges också grundläggande konstundervisning i musik, teater och dans samt ordkonst i projektform. Man arrangerar många återkommande ämnesöverskridande evenemang som till exempel Lilla Rusk och den av Malin initierade Spektakeldagen (se skild artikel).

– Det går mycket tid och energi till att söka bidrag från olika håll och att sitta på planeringsmöten och försöka hitta gemensamma övningstider. I projektet Hokselipokselipoloff (se skild artikel) hade vi en producent som höll i trådarna. Min dröm är att vi skulle ha en fast anställd person som jobbar för barnkulturen här i staden. Någon som initierar projekt, skriver ansökningar, gör redovisningar och har hand om kontakterna till grundskolor, muséer och andra samarbetspartners. Då kunde vi lärare koncentrera oss på själva innehållet och det konstnärliga arbetet.

Men trots att det medför mycket extra jobb tar Malin gärna del i större samarbeten och projekt. Den kreativa processen är så givande, både för barnen och lärarna. 

– Konsten skall ge livsglädje, livet skall få kännas som en visuell fest. Jag hoppas vi kunde få mera resurser för projekt som riktar sig utåt. De är ju till glädje för hela bygden!

Kollegial förening för egen fortbildning

Stöd för det egna arbetet får Malin bland annat genom föreningen Noskon. Till föreningen hör cirka tio aktiva bildkonstlärare hemmahörande i Karleby-Jakobstad-Pedersöre-Nykarleby-regionen. Medlemmarna jobbar såväl i grundskola och gymnasium som inom grundläggande konstundervisning.

– Vi samlas några gånger per år till styrelsemöten för att planera vår följande fortbildning. Därefter ansöker vi om bidrag från olika håll för att ordna en studieresa eller en workshop. Vi har ordnat kurser åt oss själva i grafik, akvarellmålning och digitalt arbete och även gjort studieresor till skolor med mångkulturella utmaningar. I planerna ingår att besöka skolor med miljöinriktning i Stockholm för att diskutera hållbarhetsfrågor. Den här verksamheten är synnerligen okomplicerad och ett ypperligt och givande sätt att själv ladda batterierna. 

Malin Simons i Campus Allegro, där konstverk gjorda av Balatakoelever pryder väggarna.

Föregående
Föregående

Bilder från olika konstprojekt

Nästa
Nästa

Finlandsmodellen i bildkonst