När pandemin härjade som värst och nästan allt skedde på distans, funderade jakobstadsbon Jeannette Östman på hur man kunde pigga upp varandra i den gråa vardagen? Hon kom på idén om en ljusfestival utomhus och bjöd in stadens Kulturbyrå, Novia och Balatako till brainstorming. 

Malin Simons, bildkonstlärare vid bildkonstlinjen Balatako vid Wava-institutet, föreslog leende ljusansikten som tema för festivalen. Så föddes Jeppis Lux, ett projekt som bland annat sammanförde Wava-institutet och stadens grundskolor och som hela bygden hade glädje av. Tanken var att uppmana alla jeppisbor att sprida leenden, inomhus eller utomhus, och på det sättet bidra till att skingra mörkret och den sociala isoleringen. 

Malin ville engagera både stadsbor och stadens skolor och sökte stipendiepengar för materialanskaffningar och planerade pedagogiskt material. Arbetsgruppen gjorde tillsammans materialpåsar för närmare 1000 elever och eldsjälen Jeanette levererade materialet till skolorna. Malin planerade också ett lysande Jeppis Lux ansikte som hängdes över Storgatan i centrum.  

Ett lysande ansikte prydde Storgatan i Jakobstad.

– Uppslutningen var faktiskt ganska bra och nästan alla svenska och finska lågklasser, åk 1-6, deltog. Likaså tillvalsgrupperna i högstadiet och några bildkonstkurser i gymnasiet. Det hölls även uppskattade Jeppis Lux workshopar vid stadens seniorboenden.

Roligt var att också allmänheten involverades, jakobstadsborna kunde nämligen hämta material från biblioteket och Campus Allegro för att tillverka egna lysande ansikten. Det resulterade i många kreativa lösningar på temat leende ansikten i fönster och på folks gårdar. Eleverna i Balatako gjorde ljusinstallationer, lysande, glada Happy Faces, som sedan delades ut åt bland annat företagare och institutioner som placerade dem i sina skyltfönster. 

Jeppis Lux arrangerades i samband med den årligen återkommande Runebergsveckan och stadens Kulturbyrå deltog både ekonomiskt och praktiskt i satsningen. Budgeten gick loss på 9000 euro, varav 5500 euro erhölls som bidrag från flera olika fonder. 

Ett lysande Doughnut-ansikte, gjort av äldre elever vid Balatako.

Äldre elever gjorde ett extra stort Popstjärne-ansikte som lyste i Rytmhusets fönster.

Föregående
Föregående

Lähitaidetta lähikaupassa - Närproducerad konst i närbutiken

Nästa
Nästa

Bilder från olika konstprojekt