Tio års verksamhet dokumenterad i bokform

Hur väl dokumenterar vi verksamheten? Blir det kvar något minne för efterkommande generationer? Eller finns alla idéer och eventuella bilder på en dator och försvinner den dagen datorn säger upp kontraktet? Och ifall man vill dokumentera något – i vilken form kan man göra det?

År 2008 började man bygga upp barnkonstverksamheten i Jakobstad, ett treårigt projekt som ledde till det som idag är Balatako, bildkonstlinjen vid Wava-institutet (se skild artikel). När det gått tio år sedan de första trevande försöken, tyckte läraren Malin Simons att det var dags för jubileum.

– Jag var lite otålig, så år 2018 tyckte jag att nu firar vi 10-års jubileum, fast vi officiellt kanske borde ha väntat ett par år, konstaterar hon med ett skratt.

Under alla år som Malin jobbat med konstutbildningen hade hon dokumenterat och fotograferat verksamheten. Jubiléet till ära gav Balatako så ut en bok med utvalda fotografier från projekten genom åren.

– Vi ville visa på bredden av vår verksamhet och dela med oss av den visuella rikedomen. Det kändes som en övermäktig uppgift att ingående beskriva alla projekt, så jag valde att bara förse bilderna med hashtag, som visar uppgiftens tematik och idé. Det kan stå  #företagslogon eller #bygga former under bilderna, men som läsare förstår man nog ganska snabbt vad det är fråga om. 

Boken, som trycktes i 300 exemplar, kunde köpas från Wava-institutet och delades även ut till nejdens skolor och daghem. Genom att trycka på länken under bilden kan du bekanta dig med hela boken.

Föregående
Föregående

Samarbete med lokala aktörer